Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty czekoladowe zorganizowane przez Gminne Centrum Kultury w Poniecu oraz Zakład Ciastkarski Piotr Lisiak. 26 młodych uczestników mogło podziwiać brązowy eliksir jako fontannę, w formie stałej oraz napić się czekoladowego przysmaku z najwyższej półki.
Zebrani byli ciekawi wszystkiego, co dotyczyło czekolady m.in. jak się rozpuszcza (w „kąpieli wodnej”, czyli na parze) czy z czym można ją przyrządzać. Co chwilę podnosiła się któraś z par rąk, aby dopytać o coś lub poznać jakąś tajemnicę wyrobu, którego historia sięga 3 tysięcy lat wstecz.
Więcej czytaj w jutrzejszym wydaniu "Życia Gostynia".
Dowiedz się także: o balu karnawałowym, który zamknął 26 Finał WOŚP w naszym powiecie oraz co będzie się działo w drugii tydzień ferii?