Hodowcy trzody chlewnej liczą straty.
Jeszcze pod koniec stycznia tego roku za kilogram żywej wagi trzody chlewnej rolnicy otrzymywali średnio 5,12 zł. Kwota ta w ciągu tygodnia zmniejszyła się o 10 gr i wyniosła około 5 zł. Później było już tylko gorzej. W tej chwili rolnikom proponuje się mniej niż 3,80 zł/kg. Z punktu widzenia dużych hodowli jest to spadek dochodów o tysiące złotych niż zakładano jeszcze kilka tygodni temu. Warto wspomnieć, że w lutym 2013 r. kilogram żywca kosztował średnio 5,16 zł. Nikt nie spodziewał się, że ceny tak pójdą w dół. - Kiedy widzi się takie wahania cen, aż odechciewa się pracować - komentuje sytuację na rynku trzody chlewnej Barbara Seraszek z Małgowa, gmina Pogorzela. Czym spowodowane są kłopotliwe zawirowania, które najbardziej dotykają polskich rolników? Czy hodowcy mogą liczyć na poprawę sytuacji? Więcej w obecnym wydaniu "Życia".