Chuda i zdrowa wieprzowina? Sprawdź co mówią na ten temat eksperci

Opublikowano:
Autor:

Chuda i zdrowa wieprzowina? Sprawdź co mówią na ten temat eksperci - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Rolnictwo

Od kilkunastu lat robi się naprawdę dużo, by wartość dietetyczna wieprzowiny była wysoka.

Nacisk kładzie się na intensywną pracę hodowlaną, by produkować mięso bogatsze w białko, natomiast bardziej ubogie w tłuszcz. - Mięso wieprzowe jest źródłem wielu cennych substancji o charakterze odżywczym, w tym przede wszystkim pełnowartościowych białek. Ma dość dużo dobrze przyswajalnego żelaza i znacznie mniej, niż powszechnie się sądzi, tłuszczu i kaloryczności - przekonuje Tadeusz Blicharski, dyrektor Polskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Polsus.

Dodaje, że procent tłuszczu w mięsie wieprzowym znacznie się zmniejszyła w ciągu ostatnich kilkunastu lat.

Prowadzone są także badania nad wyprodukowaniem mięsa wieprzowego bogatego w dobroczynny kwas Omega - 3.

Więcej na ten temat TUTAJ na Twoim Portalu Rolniczym www.wiescirolnicze.pl

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE