Dobre Smaki Powiatu. Gulasz z kiełbasą i papryką

Opublikowano:
Autor:

Dobre Smaki Powiatu. Gulasz z kiełbasą i papryką - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Prezentujemy przepis na gulasz z kiełbasą i papryką autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich "Czarkowianki" w Czarkowie zgłoszony do konkursu "Dobre Smaki Powiatu". Aby oddać głos na ten przepis wyślij sms o treści gostynska.5 pod numer 71051 (koszt sms 1,23 zł z VAT) lub przynieś kupon do redakcji "Życia Gostynia", ul. Kolejowa 15 lub Starostwa Powiatowego w Gostyniu, ul. Wrocławska 256.

Składniki:

  • 50 g słoniny;
  • 100 g cebuli;
  • 500 g kiełbasy biskupiańskiej Zakład Mięsny Marian Kaczmarek z Pępowa;
  • 2 żółte papryki;
  • 2 czerwone papryki;
  • 500 g pomidorów;
  • 2 łyżki słodkiej papryki;
  • szczypta ostrej papryki;
  • 1/2 łyżeczka tymianku;
  • szczypta cukru;
  • sól;
  • 1/8 l kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Paprykę myjemy, czyścimy i kroimy w dużą kostkę.

Na dużym ogniu topimy słoninę, tak aby zrobiły się skwarki. Dodajemy kiełbasę, cebulę i smażymy, mieszając, 5-7 minut. Dodajemy przyprawy, cukier i pomidory. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Na końcu dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem doprawiamy solą i kwaśną śmietaną, mieszamy.

Efekt powinien być gęsty, pachnący pomidorami i papryką.

Do gulaszu proponujemy podać szklankę soku z jabłek "Jabłko Adama" z Gospodarstwa Sadowniczego Kulczak. Potrawa najlepiej smakuje z chlebem razowym Piekarnia Ciastkarnia Ciążyńscy i masłem gostyńskim Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE