Dobre Smaki Powiatu. Olej lniany tłoczony na zimno

Opublikowano:
Autor:

Dobre Smaki Powiatu. Olej lniany tłoczony na zimno - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Drodzy Czytelnicy i Internauci to Wy, przysyłając do naszej redakcji kupony i wysyłając SMS-y zdecydujecie, które z produktów otrzymają zaszczytny tytuł Dobrych Smaków Powiatu - więcej o konkursie czytaj TUTAJ.

Tegoroczni kandydaci to:

Olej lniany tłoczony na zimno - Wojciech Misztal WOJ-LEN 

Olej lniany tłoczony tradycyjną metodą na zimno do 40 stopni Celsiusza, która pozwala  zachować kwasy omega 3. Jest nierafinowany, bez chemicznych dodatków  i konserwantów. Olej tłoczony jest z nasion pozyskanych z własnych upraw, z terenów powiatu gostyńskiego czyli czystych ekologicznie.

Charakteryzuje się bardzo dużą zawartością kwasów tłuszczowych (69%), w tym aż 56% to kwas alfa linolenowy należący do kwasów omega 3. Dlatego świetnie nadaje się do diety dr. Budwig. Ma ciemnożółty bursztynowy kolor i posiada charakterystyczny lniany smak i zapach.

Jak głosować?

Głosować można za pośrednictwem kuponów drukowanych w Życiu Gostynia (od 3 do 25 lipca) oraz SMS. Głosowanie elektroniczne rozpoczęło się 3 lipca 2018 roku o godz. 06.00, a zakończy się 7 sierpnia o godz. 24.00.  Pamiętajcie: każdy kupon to 5 punktów, każdy SMS to 3 punkty dla produktu. Dlatego już teraz wyślij SMS na Olej lniany tłoczony na zimno pod numer 71051 (koszt to 1,23 zł z VAT) w treści wpisując: gostynska.5

Z czym jeść olej?

Tak zwany "Gzik" charakterystyczny w kuchni wielkopolskiej. Twaróg chudy rozrobić ze śmietaną, posolić do smaku. Dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę, następnie dodać olej lniany. Tak powstała mieszanina ma dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.
 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE