Dobre Smaki Powiatu. Papryka w pomidorach

Opublikowano:
Autor:

Dobre Smaki Powiatu. Papryka w pomidorach - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Prezentujemy przepis na paprykę w pomidorach autorstwa pani Katarzyny Łabędy z Krobi zgłoszony do konkursu "Dobre Smaki Powiatu". Aby oddać głos na ten przepis wyślij sms o treści gostynska.1 pod numer 71051 (koszt sms 1,23 zł z VAT) lub przynieś kupon do redakcji "Życia Gostynia", ul. Kolejowa 15 lub Starostwa Powiatowego w Gostyniu, ul. Wrocławska 256.

Składniki (porcja dla 4 osób):
- 4-5 kolorowych papryk;
- 0,5 kg mięsa mielonego;
- woreczek ryżu;
- 2 koncentraty pomidorowe Pudliszki 200 g;
- 0,5 kostki masła gostyńskiego;
- pęczek pietruszki;
- przyprawa do mięsa mielonego;
- 1 cebula;
- czosnek granulowany;
- sól;
- pieprz;
- oregano;
- bazylia.

Przygotowanie:
Papryki dokładnie umyć. Ściąć od góry i oczyścić środek. Przygotować farsz. Ugotować ryż i ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać przestudzony ryż, pociętą pietruszkę, całą przyprawę do mięsa mielonego, 1 cebulę drobno pokrojoną, pół łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz do smaku oraz łyżkę koncentratu pomidorowego Pudliszki. Dokładnie wymieszać.

Każdą paprykę wysmarować od środka masłem (ok 0,5 łyżeczki na 1 paprykę). Uzupełnić paprykę farszem i przykryć ściętą górą. Układać w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie uprzednio wysmarowanej masłem (pozostała część masła). Zalać sosem pomidorowym zrobionym z koncentratu – pozostała część koncentratu z około 1 l wody. Do smaku sól, pieprz, oregano i bazylia. Papryka musi być przykryta sosem do minimum połowy swojej wysokości. Przykryć naczynie i zapiekać całość przez około 90 minut w temperaturze 160 stopni. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE