„Dobre Smaki Powiatu” z DKMS

Opublikowano:
Autor:

„Dobre Smaki Powiatu” z DKMS - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Już po raz czwarty w czasie dożynek powiatowych „Dobre Smaki Powiatu” odbędzie się Dzień Dawcy Szpiku Kostnego.

 

Na placu kultowym, 15 sierpnia, będzie można dołączyć do bazy DKMS i zostać potencjalnym dawcą szpiku kostnego. Warto pomagać, zwłaszcza, że co godzinę ktoś w Polsce dowiaduje się, że choruje na nowotwór krwi, a często jedynym ratunkiem jest przeszczep.

Na całym świecie zarejestrowanych jest ponad 30 milionów potencjalnych dawców. Mimo to poszukiwanie bliźniaka genetycznego, to często jak szukanie igły w stogu siana. Dla wielu pacjentów wciąż nie można znaleźć osoby, która mogłaby uratować ich życie. Warto zatem przy okazji kolejnych dożynek powiatowych zdecydować się na ten krok i dołączyć do bazy potencjalnych dawców szpiku kostnego. - Wolontariusze fundacji czekać będą na wszystkich chętnych pomiędzy godziną 14.00 a 18.00. Aby się zarejestrować, wystarczy mieć ze sobą dowód tożsamości – informuje Joanna Jakubiak, koordynatorka akcji w powiecie gostyńskim.

Sama procedura trwa kilka minut i polega na wypełnieniu formularza i pobraniu wymazu z wewnętrznej strony policzka. Następnie próbki wysyłane są do fundacji DKMS. Po kilku miesiącach na adres dawcy przychodzi karta z indywidualnym numerem. Wówczas pozostaje tylko czekać na telefon z informacją, że gdzieś na świecie bliźniak genetyczny potrzebuje pomocy.

Zobacz także: terminarz dożynek. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE