W niedzielny poranek, 8 kwietnia swoje podwoje dla chętnych do wstąpienia w szeregi Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi. To tego właśnie dnia uczniowie i nauczyciele zaprosili po raz kolejny gimnazjalistów i ich rodziców, aby mogli zapoznać się z ofertą edukacyjną szkoły na rok 2018/2019.
Przybyli goście mogli porozmawiać z uczniami i nauczycielami, poznać zasady rekrutacji oraz – co najważniejsze – zwiedzić pod opieką starszych koleżanek i kolegów wszystkie klasy i klasopracownie, halę sportową i aulę szkolną. Oprócz tego na gości czekały także inne, równie ciekawe atrakcje, przygotowane przez społeczność ZSOiZ.
Wszyscy, a szczególnie ci zainteresowani klasą wojskową, mogli spróbować swoich sił na strzelnicy. W pracowni gastronomicznej ucztę dla ciała przygotowały klasy technikum żywienia. Specjałem dnia była galaretka z soku z buraka i czerwonego wina z musem na bazie serka mascarpone, którą można było się delektować przy atrakcyjnie przystrojonych na tę okazję stołach.
Narzędzia i wytwory swojej pracy zaprezentowali przedstawiciele technikum budownictwa. Eksperymenty chemiczne wykonywali w laboratorium licealiści - uczęszczający na zajęcia z chemii w zakresie rozszerzonym - pod czujnym okiem swojej mentorki Iwony Piechockiej.
Ofertę – propozycję zawodu na dziś i jutro – przedstawili ci, którzy zachęcali do zasilenia szeregów technikum ekonomicznego, handlowego i usług fryzjerskich. Po niezwykle absorbującym spacerze można było wypić kawę i zjeść pyszne ciacho w szkolnej auli.
Informacje: ZSOiZ Krobia