Mięsny symbol Wielkopolski

Opublikowano:
Autor:

Mięsny symbol Wielkopolski - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Od wielu lat trwały starania o wpisanie tego regionalnego specjału na unijną listę nazw chronionych produktów. W końcu się udało - kiełbasa biała parzona wielkopolska, decyzją Komisji Europejskiej, spełniła wszystkie wymagania i znalazła się na wspomnianej liście. - Naczekaliśmy się dość długo – stwierdza Józef Konarczak, właściciel zakładu mięsnego z Pogorzeli, który wiedzie prym w produkcji białej kiełbasy na terenie powiatu gostyńskiego.

Wiosną tego roku, wniosek złożony w imieniu wielkopolskich wędliniarzy przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu, został pozytywnie zaopiniowany i już wtedy można było spodziewać się sukcesu. Procedury unijne potrzebują jednak czasu, należało czekać, czy inne kraje członkowskie wniosą jakieś zastrzeżenia do tego pomysłu. Wymagany czas minął i decyzja Komisji Europejskiej jest prawomocna.

Mamy nowy, tym razem mięsny symbol Wielkopolski i Poznania.

- Białą kiełbasę produkuje się różnie. Ta będzie miała znak unijny i trzeba ją produkować według określonych norm. Ludzie będą mieli do wyboru: albo chcą kupić kiełbasę białą albo kiełbasę białą z certyfikatem, produkowaną według określonych receptur. Jeżeli one nie będą zachowane, nikt nie będzie mógł używać tego znaku – wyjaśnia Józef Konarczak.

O temacie i o tym, czy wzrosną ceny tego produktu, przeczytasz w bieżącym Życiu Gostynia. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE