Sery dojrzewające w spółdzielni mleczarskiej

Opublikowano:
Autor:

Sery dojrzewające w spółdzielni mleczarskiej - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Decyzja zapadła, realizacja poszła w ruch. Spółdzielnia Mleczarska Gostyniu będzie produkowała sery dojrzewające. Od kiedy? - W niedalekiej przyszłości - mówi prezes zarządu Grzegorz Grzeszkowiak, zapewniając, ze firma sobie poradzi. 

Przygotowania nie muszą pochłonąć dużo czasu i środków. Ułatwieniem jest istniejąca hala, w której pod koniec 2015 r. zakład uruchomił nową proszkownię. Można tam produkować mleko w proszku różnego rodzaju: odtłuszczone, pełne - natłuszczane tłuszczem roślinnym.

A teraz znalazła się alternatywa, kiedy produkcja tego towaru się nie opłaca. - Wtedy nie myśleliśmy o serach dojrzewających, ale będziemy je robić. To jest strategiczna decyzja, abyśmy mieli wybór: albo produkujemy mleko w proszku - a kiedy tendencje rynkowe są beznadziejne, wtedy bardziej opłacałoby się robić sery dojrzewające i odwrotnie - wyjaśnia prezes Grzeszkowiak. Zauważa, że to zwiększa elastyczność marketingową spółdzielni i lepsze spieniężanie towaru, jakim jest mleko. 

Z takiego obrotu sprawy oraz z decyzji zarządu o uruchomieniu nowej linii produkcyjnej zadowolona jest rada nadzorcza spółdzielni. Jej przewodniczący uważa, że to bardzo dobry kierunek rozwoju zakładu. Cieszy się, że realizacja pomysłu jest już daleko posunięta. - Szkoda, że nie zrobiliśmy takiej inwestycji wtedy, kiedy budowaliśmy proszkownię. Ale wtedy mleko w proszku było na topie - mówi Andrzej Kubiak.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE