Wielkopolska Rady Kultury posmakowała powiatu gostyńskiego [ANKIETA]

Opublikowano:
Autor:

Wielkopolska Rady Kultury posmakowała powiatu gostyńskiego [ANKIETA] - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Chodzi o wymianę doświadczeń, rozmowy, spojrzenie na kulturę z perspektywy sąsiedniego miasta i integrację. Członkowie działającej od kilkunastu lat Wielkopolskiej Rady Kultury gościli w powiecie gostyńskim.

 

Odwiedzili gminy Pogorzela i Krobia. Myślą przewodnią spotkania był produkt lokalny – jego odnalezienie i promocja. Pogorzela z sera smażonego i białej kiełbasy słynie. Produkty są promowane na corocznym święcie. Krobia i Domachowo to natomiast region z bogatym tradycjami biskupiańskimi. Te miejscowości były idealnym przykładem tego, jak wykorzystać produkt lokalny w działalności kulturalnej i co zrobić, aby promowały region i były z nim kojarzone?

Przyjazd w dniach 21-22 marca był czasem rozmów, wymiany doświadczeń i oczywiście degustacji lokalnych dobrodziejstw. Firma Konarczak serwowała wiosenną sałatkę z grillowaną białą kiełbasą, a panie ze Stowarzyszenia „Łaciata Wieś” na bieżąco smażyły ser. - Przepysznie! Jem kolejną dokładkę – mówili uczestnicy. Na scenie wystąpił między innymi Jacek Dewódzki (zobacz nagranie poniżej). W gminie Krobia tańcem i śpiewem uczestników witali Biskupianie.

W bieżącym wydaniu Życia Gostynia znajdziecie rozmowę z Andrzejem Trzeciakiem, koordynatorem spotkań Wielkopolskiej Rady Kultury.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE