Wychowanie przez gotowanie

Opublikowano:
Autor:

Wychowanie przez gotowanie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

To była kolejna edycja kulinarnej imprezy, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Nowoczesna Szkoła (przy ZSOiZ w Pogorzeli) i wzorowanej na popularnym programie telewizyjnym. W gościnnej sali restauracji „Impresja” w Borku Wielkopolskim, 7 grudnia, odbyła się piąta edycja „Pogorzelskiego Mastecheffa”.

 

Do udziału zaproszono szkoły z terenu powiatu gostyńskiego. Pracę każdej z drużyn koordynowali profesjonalni kucharze. - W tym roku nie mieliśmy motywu przewodniego. Uczniowie losowali przepisy na przystawki, dania główne i deser, ale te przepisy nie było dokładne. Musieli poradzić sobie sami – mówiła Katarzyna Andrzejewska, prezes Stowarzyszenia. Młodzież miała do dyspozycji całą restauracyjną kuchnię i produkty, a walory smakowe i wizualne dań, oceniło powołane jury. - Będę zwracał uwagę głównie na smak. Wygląd jest nieważny – przekonywał Mateusz Biernat, jeden z jurorów, uczestnik drugiej edycji programu MasterChef Junior, emitowanego przez TVN. Młody juror podpatrywał pracę i w trakcie mówił, że każdej z drużyn idzie „aż za dobrze”.

Ostatnim elementem pracy było przygotowanie stoiska, czyli dekoracja i prezentacja dań. Dyrektor pogorzelskiego zespołu szkół, który również miał przyjemność oceniać dania mówił, że uczestnicy to kulinarne talenty. Mimo że niektórzy narzekają na brak zajęć praktycznych w szkołach, dyrektor jest pewien, że można to zmienić. - Szkoła to nie tylko dydaktyka, to również wychowanie. Na przykład przez gotowanie. Wystarczy trochę wykroczyć poza ramy i otaczać takimi fantastycznymi ludźmi – stwierdził dyrektor Jarosław Adamczak.

Wyniki

I miejsce: Szelejewo

II miejsce: Pępowo

III miejsce: Borek Wielkopolski

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE