Pozbądź się niechcianych zapachów w kilka minut

Opublikowano:
Autor:

Pozbądź się niechcianych zapachów w kilka minut - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Węch jest bardzo niedoceniany. Powonienie jest nieodłączną częścią zmysłu smaku. To dzięki zapachowi można w pełni poczuć walory potrawy. Równocześnie węch jest świetnym środkiem ostrożności. Zepsute produkty, niebezpieczne substancje czy niezdrową żywność można z łatwością wyczuć. Ludzie lubią otaczać się pięknymi zapachami, dlatego stworzyli perfumy i… okap gastronomiczny.

Pochłaniacze gastronomiczne mają jedno, ważne zadanie - ukryć niepożądane zapachy przed nosem gości. To zapach jest pierwszym bodźcem, z którym styka się klient. Brzydki i drażniący może szybko zniechęcić i doprowadzić do pustej sali. Dlatego tak istotny, z punktu widzenia rozwoju marki gastronomicznej, jest profesjonalny okap gastronomiczny, który znajdziesz w internetowych sklepach z wyposażeniem np. w sklepie Technica.

 

Pochłaniacz gastronomiczny - must have każdej kuchni

Na rynku znajduje się wiele okapów gastronomicznych. Stanowią nieodłączny element wyposażenia kuchni. Pełnią wiele istotnych funkcji:

  • pochłaniają nieprzyjemne zapachy
  • oczyszczają powietrze z tłuszczu
  • odprowadzają ciepło i dym z pomieszczenia
  • pomagają utrzymać czystość.
 

Profesjonalny okap kuchenny zdecydowanie wpływa na komfort pracy oraz na jakość wydawanych produktów. Brak nieprzyjemnych zapachów sprawia, że goście chętniej spędzają czas w lokalu i więcej zamawiają. Za pomocą niedrogiego sprzętu możesz sprawić, że zwiększą się obroty w Twojej gastronomii.

 

Dopasuj okap do swojej gastronomii

Często są niedoceniane. Stojąc przed wyborem dobrego okapu, musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań:

  • jaki rozmiar? Aby dobrze spełniać swoją rolę, pochłaniacz musi być dopasowany do urządzeń gastronomicznych. Zwykłe kuchenki czy grille nie wymagają szczególnych zmian, ale piec konwekcyjno - parowy już tak. Okap gastronomiczny znajdujący się nad piecem, musi być o kilkadziesiąt centymetrów od niego większy.
  • jaka wydajność? Konieczne jest dopasowanie mocy okapu do powierzchni, którą ma oczyszczać.
  • jaki rodzaj?  Na etapie planowania wyposażenia i projektu wentylacji musisz zdecydować, gdzie będą znajdowały się sprzęty kuchenne, a co za tym idzie jaki rodzaj okapu będziesz musiał kupić. Na rynku istnieją zarówno przyścienne, jak i centralne pochłaniacze.
  • jakie dodatki? Wielką zaletą okapu jest wbudowane źródło światła. Ułatwia to pracę oraz sprzątanie, co przekłada się na dłuższy żywot sprzętu.
  • jakie filtry? To one pełnią najważniejszą funkcję w okapie - pochłaniają wszelkie zabrudzenia i nie pozwalają im osadzać się w szybie wentylacyjnym czy na meblach. Jednak, żeby zachować ich właściwości, muszą być często wymieniane.
  • jak głośny? Długotrwały hałas może być szkodliwy dla pracowników.
 

Jaki profesjonalny okap kuchenny wybrać?

 Wybór okapu uzależniony jest od rozmieszczenia urządzeń w kuchni. Wyróżnia się: okap gastronomiczny przyścienny i centralny.

Okap przyścienny charakteryzuje się tym, że jest przymocowany do ściany. Znajduje się bezpośrednio nad ciągiem kuchennym.

Okap gastronomiczny centralny stanowi rozwiązanie dla tych kuchni, w których urządzenia kuchenne znajdują się na środku pomieszczenia.

Oba sprzęty dzieli przede wszystkim konstrukcja i sposób, w jaki zostały zbudowane.

Planując zabudowę kuchenną, warto mieć na uwadze plany budynku. Przyłącz okapu, nie zawsze jest możliwy w miejscu, w którym zaplanował projektant. Warto mieć to na uwadze i oszczędzić sobie ewentualnego remontu.

Wśród producentów wyróżnia się znacząco marka Stalgast. W rozsądnej cenie można znaleźć porządne urządzenie, które będzie świetnie spełniać swoją funkcję.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE