Siemowskie kapuśniki i budyń z kapusty (galeria)

Opublikowano:
Autor:

Siemowskie kapuśniki i budyń z kapusty (galeria) - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

100 kilogramów kapusty wykorzystano do przygotowania potraw z tego warzywa na festyn „Siemowskie kapuśniki”. Jak przyznali sami organizatorzy, impreza przerosła ich oczekiwania. Sala we wsi pękała w szwach od publiczności. Mieszkańcy brali udział w organizowanych konkursach, w których głównie chodziło o deptanie kapusty. - Impreza nawiązuje do pewnej tradycji lokalnej. Na skraju łąk, w pobliżu pól, od niepamiętnych czasów gospodarze na swych działkach sadzili kapustę. Przepływająca nieopodal Obra stworzyła bardzo dobre warunki do wzrostu kapusty, duże zbiory i opłacalną sprzedaż. Postanowiliśmy przypomnieć tradycję i w ten sposób promować wioskę - mówi Dorota Glinkowska z Koła Gospodyń Wiejskich. Oprócz konkursów i występów dzieci i młodzieży z Siemowa, przygotowano doskonałe potrawy, w tym: budyń z kapusty, gołąbki, pierogi, krokiety, siemowski kapuśniak, zupę z czerwonej kapusty, surówki, razem ponad 15 smakowitych dań. Nad ich wykonaniem czuwał szef kuchni Krzysztof Bogusz, któremu pomagały członkinie koła. Festyn zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich w Siemowie przy udziale rady sołeckiej i Ochotniczej Straży Pożarnej. Imprezę powstała również dzięki programowi Działaj Lokalnie - Program Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Stowarzyszenie "Dziecko”. (iza)



Zobacz galerię zdjęć

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE