Dostosuj wydruk

Gęsina nie tylko na świętego Marcina. Jak przyrządzić?

Gęsina nie tylko na świętego Marcina. Jak przyrządzić?

W listopadzie na wielkopolskich stołach zawsze królowała gęsina.

Tę dawną, staropolską tradycję od kilku lat próbują wskrzesić coraz skuteczniej między innymi restauratorzy.

Gęś, pieczona w całości lub porcjowana, przygotowana z okazji święta 11 listopada, pojawia się też coraz częściej na polskich stołach, w różnych wydaniach smakowych. Można nadziewać ją choćby jabłkami.

Również jej miłośnicy przekonują, że gęsina jest nie tylko niezwykle smaczna, ale i wartościowa, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko, kwasy nienasycone Omega-3 i 6 oraz witaminy.

I mimo że gęsina jest bardziej kaloryczna niż kurczak czy indyk, to okazjonalnie jak najbardziej możemy sobie na nią pozwolić.

Jak przyrządzić pieczoną gęś? Czytaj na HOTBLOG-u

autor: Honorata Dmyterko

Źródło:

Dodano: 2020.11.10

gostynska.pl Copyright © 2007 - 2021 Południowa Oficyna Wydawnicza
redakcja: ul. Kolejowa 15, 63-800 Gostyń., 65 572 74 00