Opłatki wypiekane z sekretem

Opublikowano:
Autor:

Opłatki wypiekane z sekretem - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Mąka pszenna i woda - tylko tyle i aż tyle, bo mąka musi być najlepsza, najbielsza. Woda zwykła, zimna. Jest jeszcze jeden składnik, chyba najważniejszy - modlitwa.

Niemalże od stu lat Siostry Pasterki od Opatrzności Bożej wypiekają w Poznaniu opłatki według receptury założycielki zgromadzenia, bł. Marii Karłowskiej. Jedyna w Poznaniu opłatkarnia mieści się na terenie zabytkowego domu macierzystego przy ulicy Piątkowskiej. Od 1917 roku siostry mają w Poznaniu zarejestrowaną opłatkarnię do wypieku liturgicznego. Bł. Maria Karłowska rozwinęła cały proces produkcyjny - od wypieku hostii i opłatków, po produkcję kartonów do ich pakowania i wysyłkę. Dziś produkcja odbywa się w specjalnie wybudowanym obiekcie.

 

W opłatkarni powstają także opłatki kolorowe. Kiedyś gospodarze dzielili się takimi ze zwierzętami, aby te dobrze się hodowały. Teraz tradycja wymiera.

 

Jak przebiega proces produkcji opłatka? Kto sprawuje pieczę nad wszystkim? Dokąd wędrują opłatki? O tym w świątecznym wydaniu „Życia Gostynia”.

 

W dodatku znajdziesz także:
Z każdego pałacu wydobywam duszę

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE